Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Méh vagy darázscsípés után

Méhcsípés vagy darázscsípés után

A darázscsípés az arra érzékeny egyéneknél anafilaxiás sokkot okozhat.

Az anafilaxia, vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek allergén anyagok (jelen esetben a darázs méreganyaga) által kiváltott súlyos, életveszélyes állapothoz vezető túlérzékenységi reakciója. Általában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza.

 

Az anafilaxia jelenség a lakosság körülbelül 1%-át érinti.

 

Sürgős beavatkozást igényel. A legsürgősebb beavatkozást maga a beteg is elvégezheti, ha állandóan magával hordott, önmagának beadható injekciós eszközzel látják el, és annak  használatáról megfelelő ismeretet szerez.

 

Bármilyen anyag kiválthat anafilaxiás sokkot az arra érzékenyeknél, leggyakrabban mégis a darázscsípés és méhcsípés esetén fellépő túlérzékenységről beszélünk. Mivel ezek gyakran halálos kimenetelűek lehetnek, továbbá nem lehet felkészülni rájuk. Gyakori az egyes élelmiszerek (pl földimogyoró) fogyasztásából eredő anafialaxia is. Ezeket azonban kivédheti az arra érzékeny személy, ha nem fogyaszt ilyen táplálékot. A darázscsípés – méhcsípés azonban sokszor nem védhető ki tudatos óvatossággal sem, vétlenül is áldozattá válhat bárki!

A darázscsípés az arra érzékeny egyéneknél anafilaxiás sokkot okozhat.

A képen látható kisfiú nem tudja kinyitni a szemeit sem, darázscsípés érte.

Darázscsípés után mikor kell okvetlenül orvoshoz fordulni?

Méhcsípés vagy darázscsípés esetén aggódni lehet, ha a tünetek a szúrás után egy nappal is fennállnak. Orvoshoz kell fordulni, ha a darázscsípés helyén a duzzanat egész végtagra kiterjedő, vagy ha anafilaxás sokk tünetegyüttese jelentkezik. Az illető fulladni és hányni kezd, sípolva vesz levegőt, hasmenése van.

 

Előfordul, hogy a szervezetre kiható tünetek első alkalommal enyhék, de következő alkalommal már erőteljesebben jelentkeznek. Emiatt a túlérzékenyeknek érdemes  adrenalin injekciót maguknál tartani, így azt szükség esetén maguknak beadhatják. Megoldás lehet a darázscsípés ellen végzett immunterápia, ami többéves injekciókúra formájában végeznek, amelynek hatására a szervezet megtanulja, hogy a darázscsípés befecskendezett méreganyagára nem szükséges érzékenyen reagálnia.

 

Fontos, hogy az adrenalin injekció beadását követően orvosi ellenőrző vizsgálatra, és utókezelésre lehet szükség!

Darázscsípés, méhcsípés ellen kalciumtabletta? Nem ajánlott!

A kalciumtabletta nem megfelelő darázscsípés kezelésére, allergológusok kifejezetten ellenzik a használatát. Az egész szervezetre kiterjedő túlérzékenységi tüneteknél haladéktalanul adrenalint kell a szervezetbe juttatni, majd orvoshoz kell fordulni. A kalcium ugyanis egy kis időre javítja az ember közérzetet, késlelteti a folyamatot, így sajnos sok esetben csökkenti az igazán hatékony terápiák lehetőségét. Az allergológusok enyhe tünetek esetén inkább a hideg vizes/jeges borogatást javasolják a kalcium helyett. Ha a darázsszúrás helyén elindul egy helyi reakció, akkor a hideg borogatás, illetve jégnek a szúrás helyére helyezése lassíthatja a darázs által bejuttatott méreganyag terjedését, felszívódását. A folyamat lassításával a túlérzékenységet előidéző fehérjék bomlásnak indulhatnak, illetve az allergiás reakciót kiváltó méreg inaktívvá válhat, ezzel a tünetek is jelentősen enyhülhetnek.

Darázscsípés utáni életmentő készítmények:

A TONOGEN egy egyszerű ampullás kiszerelésű (5x1ml) adrenalin (epinefrin) injekció.

Hazai gyártmány (Richter Gedeon), az 5-ös kiszerelés kb 20.000 Ft, ami nagyon jutányosnak tekinthető, ha figyelembe vesszük hogy akár ötször menthetünk vele életet.

Darázscsípés vagy méhcsípés után minél előbb be kell adni a túlérzékeny személynek.

Mint minden injekció beadásánál, itt is vigyázni kell arra, hogy az oldat testbe juttatása előtt a felszívott levegőt kinyomjuk a fecskendőből. Ajánlott beszúrási helyek: comb, felkar, has.

Az adrenalin beadását követően röviden masszírozzuk át a beadás helyét, a felszívódást elősegítendő. Az injekció beadását 1-2 órával később ismételhetjük, ha nincs javulás.

Orvosi rendelvényhez kötött készítmény!

Darázscsípés utáni életmentő készítmények

Anapen és Epipen:

Lényegesen drágábban (17-20.000Ft közt) kaphatóak a kész kiszerelésű, önadagolós adrenalin injektáló tollak. Darázscsípés esetén csak elő kell venni, két mozdulattal élesíthetőek, majd akár ruházaton keresztül is beadható az életmentő adrenalin.
Darázscsípés-re súlyosan túlérzékeny egyéneknél az Anapen és Epipen ajánlott, az ampullás Tonogen-nel szemben, mivel gyorsabban beadható.
Ne feledjük: 1-2 perc késedelem is egy ember életébe kerülhet.

ANAPEN önadagolós injekció. (darázscsípés – méhcsípés okozta anafilaxia ellen) – Angol nyelvű bemutató videó –

EPIPEN önadagoló injekció. (darázscsípés, méhcsípés okozta anafilaxia ellen) – Angol nyelvű bemutató videó –

Az EpiPen rovarcsípések (darázscsípés, méhcsípés, pókcsípés), ételek vagy gyógyszerek következtében kialakuló anafilaxiás sokk vagy allergiás reakciók kezelésére alkalmazható.

Előzze meg a darázscsípés-t, olvasson a darázsirtás szolgáltatásról!

Darázsirtás rendelhető Pest megyében, kiszállási díj nélkül, akár 24 órán belül!

Más rovarok irtásáról: