Hívjon egy gombnyomással: 06 20 363 8286 | Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Csótány

Blattodea

A csótányok

AGROHYDRO kártevőirtás – Csótány

Biológiai sajátosságuk az erősen lapított test, mellyel szűk hézagba, repedésbe képes behúzódni, rejtőzködni. A lábfejeiken levő tapadólebenyek segítségével a függőleges üvegfalon – egyesek mennyezeten is – mászni. A csótányok a párzást követően petéiket petetokba zárva rakják le, amelynek alakja és az abban elhelyezkedő peték száma a fajtól függően változik. A csótány petékből kikelő, a kifejlett rovarhoz nagyban hasonlító 3-5 mm nagyságú csótány lárvák több vedlés után érik el a végleges méretet.

Mindenevő rovarok, a növényi és állati eredetű élelmiszert is elfogyasztják, ezek hiányában azonban egyéb anyagokkal is (pl. textil, papír stb.) táplálkozhatnak. A számukra kedvező táplálékot messziről is felkeresik, aktivitási idejük alatt folyamatosan táplálék után kutatnak (főleg az éjszakai órákban aktívak). A kemény táplálékot hányadékukkal oldják fel. Az éhezést viszonylag jól tűrik, táplálék nélkül a csótányok akár hetekig is életben maradhatnak. Folyadékigényük ezzel szemben igen nagy, a szomjazást nehezen viselik el, víz nélkül napok alatt elpusztulnak. Melegigényes rovarok, a 23-35C hőmérsékletű helyeket kedvelik.

Kitűnően másznak, a fényt kerülik, a csótányok rejtett életmódot folytatnak.

Német csótány

A német csótány (Blattella germanica) a rovarok (Insecta) osztályának a csótányok (Blattodea) rendjéhez, ezen belül a csótányfélék (Blattidae) családjához tartozó faj. A német csótány a legelterjedtebb csótányfaj a világon, szinte bárhol találkozhatunk vele. Megtalálható vendéglőkben, konyhákon, kórházakban, családi házakban is.

A német csótány kedvenc tartózkodási helyei közé tartozik a konyha és minden olyan helyiség, melyekben ételt/élelmet tárolnak vagy dolgoznak fel. A víz rendkívül fontos számára, ezért előfordulhat mosodákban is, melyeket a magas páratartalom és a magasabb hőmérséklet miatt szeret. Modern bevásárlóközpontok is a német csótányok előfordulási helyeik közé tartozhat – főleg a táplálék sokszínűsége és a számtalan búvóhely miatt. Ritkábban állattartó épületben is előfordulhatnak – ólakban és istállókban is megtalálhatjuk őket. Az esetek többségében mégis főzőkonyhákon szaporodik el tömegesen. Lakótérben a csótány rejtekhelyei közé tartozik: ajtószárfák mögötti rések és takarólécek/deszkák, laza burkolatok alatt és falfugákban, repedésekben találjuk meg rejtőzködve, de tömegesen bújhatnak meg a konyhai munkapult vízvető lezárásaiban illetve a beépített konyhaszekrények fali illesztéseiben és az ajtók zsanérjaiban is. A kifejlett német csótányok kb 13-20 mm hosszúak. Színük a világos és sötétbarna között változhat. A kifejtett csótány potrohán két fekete hosszirányú csík található. A német csótány hímek színe jellemzően világosabb a nőstényekénél.

Konyhai csótány

A konyhai csótány 2-3 cm nagyságú, feketésbarna színű (konyhai sváb, svábbogár, nagy fekete csótány) petetokjában 16-18 pete található. A konyhai csótány nősténye a petetokot 1-2 napig hordja, majd elhullatja. A rovar élettartama 0,5-2 év. A német csótányhoz képest fejlődési ideje hosszabb, nála lassabban szaporodik és folyadékigénye is lényegesen nagyobb. Magyarországon évente csak 1 nemzedéke van. A 25-30 C hőmérsékletű helyeket szereti, de alacsonyabb és magasabb hőfok is megfelelő lehet számára.

Általában padlószint közelében tartózkodik, de életfeltételét a csatornában, lefolyókban is megtalálja. A szénhidrátdús táplálékot nagyon kedveli.

Konyhai csótány

Az amerikai csótány nagyméretű (35-45 mm nagyságú), vöröses-barna színű rovar. Neve nincs összefüggésben származási helyével, ugyanis Afrikából ered, onnan remek alkalmazkodóképessége, emiatt minden kontinensen elterjedt.

Az amerikai csótány petetokja sötét színű, benne 16-28 pete található. Az amerikai csótány nősténye a petetokot általában 1 napig hordja, majd biztonságos helyen elhullatja. Fejlődési ideje a viszonylag hosszú, minimum fél év. Élettartama kb 1 év. Nagyon melegigényes a 30C hőmérsékletű, párás-nedves helyeket kedveli. Az egyetlen csótányfaj, mely szárnyait repülésre használja. A helyiségekben inkább a padlószinthez közel helyezkedik el, gyakran a lefolyókban, csatornákban tartózkodik.

Érdekességek!

(feltöltés hamarosan)

(feltöltés hamarosan)

(feltöltés hamarosan)

AGROHYDRO kártevőirtás – kártevők irtása Budapesten, Pest megyében

Tudjon meg többet ezen kártevő rovarok irtásáról!

Tekintse meg leírásunkat a csótányirtásról illetve olvassa el ügyfeleink leggyakrabban felmerülő kérdéseit a csótányok irtásáról.