Ügyfeleink gyakran elhangzó kérdései.
Hangyák, hangyairtás folyamata, hangyairtó:

Kertes házban lakom, minden tavasszal hangyák jelennek meg a lakásban. Miért?

A ház körül élő hangyák folyamatosan élelmiszer után kutatnak, a legkisebb rés és repedés elég máris a lakásban masíroznak, ahol könnyedén találnak számukra megfelelő táplálékot.

A hangyák inváziója általában az időjárás melegedésével egy időben, általában tavaszi hónapokban kezdődik. Hosszú esőzés a víz elönti a hangyavárakat, így a hangyák szívesen húzódnak az épületekbe ahol befészkelik magukat. Kedvező feltételek esetén hosszú évekig keserítik meg az ott lakók életét. A tartós hatású hangyairtás azonban eltünteti őket.

Hogyan működik ez a hangyairtás?

A legtöbb esetben a hangyairtás un. sávpermetezéssel történik. Ez fal és padló találkozásánál, valamint előfordulási helyeiken történő felületi kezelést jelent.

Kivétel a fáraóhangya, az ő esetében speciális mérgezett csalétek használata célravezető.

Meg kell ismételni a hangya irtás folyamatát?

Nem tudjuk előre megmondani, néha előfordul. A hangya elleni irtószereink több hét felületi hatástartóssággal bírnak, a rovarirtó méreg lebomlását követőn esetleg számíthatunk hangyák ismételt behatolására. A tapasztalat azonban azt mutatja, a hangyairtás után hónapokkal sem térnek vissza a hangyák: a lakás addigra már nem tartozik a megszokott vonulási útjukba. Végleges megoldást azonban gyakran csak az épületen végzett munkák jelentenek, fontos a rés és repedések, illesztési hézagok szakszerű szigetelése.

A hangyaírtás során használt irtószerek emberre veszélyesek?

Napjainkban modern, szelektív hatású irtószerek állnak rendelekzésünkre. A hangyák szervezetére erősen mérgező hatásúak, emberek és egyéb emlősökre nézve viszont nem toxikusak. .A hangyairtás után szükséges óvintézekedésekről a kártevőirtó szakember felvilágosítást ad (például felmosás szüneteltetése a hangyairtás során kezelt helyeken).

Hangyák vannak, mert a gyerekek szétszórják a morzsát. Megoldja a hangyairtás?

Igen, hangyairtás alkalmával egy védősávot képezünk, melynek hatása tartós, a kültérről behatoló hangyákat elpusztítja. A hangyák előfordulásakor, a későbbiekben fontos az élelmiszerek elzárása. Sose hagyjunk elöl csomagolatlan élelmiszereket, mert a hangyák igen kifinomult szaglással rendelkeznek és pillanatokon belül megjelennek. Különösen az édes, magas cukortartalmú élelmiszereket kedvelik.

Mi ez a mikrokapszulás hangya irtás módszer?

A hangyairtás korszerű módja! A hangyairtó munkaoldat a hatóanyagot zárt mikrokapszulák formájában tartalmazza, melynek előnye hogy a hangyairtás hatása hosszantartó és folyamatos. A mikrokapszulás irtószerek folt nélkül száradnak, a hangyák testére tapadva pedig társaikat is megfertőzhetik a hatóanyaggal. A mikrokapszulás irtószerek előnye, hogy melegvérűekre gyakorlatilag nem toxikusak, felhasználás közben pedig a hangyairtó hatóanyag nem szabadul fel, hatása rendkívül hosszú.

A boltban vásároltam hangyairtó csalit, de nem ér semmit. Már fújkáltam is őket, de egyre több a hangya. A profi hangyaírtás megoldja?

A hangya érzékeny az irtószerek szagával szemben, a “lefújkált” helyeket kerüli, máshol bukkan fel. Fontos az irtószer helyes megválasztása, a hatóanyag pontos kimérése, valamint a teljes lakásra kiterjedően végrehajtott szakszerű és alapos hangyairtás (sávpermetezés és rés-repedéskezelés végrehajtása). A hangyairtás ilyen módja tartósan hangyamentes lakást biztosít. A szabadforgalmú csalétekállomásokat nem ajánljuk a lakásba behatoló fekete hangya, házi hangya, gyepi hangya, lóhangya esetében. Hatékonyságuk csak a fáraóhangyák ellen kielégítő!

A konyha és fürdő tele van fáraóhangyával, hangyairtás kellene!

Fáraóhangya ellen a permetezés helyett célravezető a speciális, metoprén tartalmú csalétekállomás használata. Szabadforgalmú hangyairtóról van szó, pontosabban fogalmazva nem is irtószer mivel ölőhatása nincs. A fáraóhangya királynő szervezetében sterilitást okoz, a peterakás megszűnik, a hangya kolónia fokozatosan kipusztul.

A szer az Ön számára is hozzáférhető, gazdaboltokban, bevásárlóközpontokban. A metoprén hatóanyagú csalétekállomások kihelyezése szakértelmet nem igényel, vele a fáraóhangya kifejezetten jól irtható házilag. A hangyairtás ezen módja eredményes, de hosszadalmas: a hangyamentesség több hét alatt érhető el.

Tudjon meg többet a hangyák életmódjáról, valamint a hangyairtás folyamatáról.

Más rovarok irtásában felmerülő kérdések: