A hangya, a hangyák biológiájáról

AGROHYDRO kártevőirtás – Hangya

A hangyák kis termetű, hártyás szárnyú rovarok, testhosszuk igen gyakran csak 1-2 mm. Potrohuk a torral nyélen át 1-2 bütyökkel ízesül. Fullánkja csak kevés fajnak van. Társas életűek, kisebb-nagyobb családokban, „államokban”, ún. bolyokban élnek. A hímek és a nőstények szárnyasok, a dolgozók és a katonák tökéletlen ivarszervű nőstények, mindig szárnyatlanok, fullánkjuk, vagy a potroh végén hangyasavtermelő mirigyük van.

A hangyák dolgozói egyazon fajon belül is többalakúak lehetnek, szervezetük többféle feladat ellátására módosulhat. E „kasztok” valamelyikébe való tartozás a lárvakorban kapott táplálék eredményeként jön létre. A hangyák körében bizonyos munkamegosztás tapasztalható. A petéket a megtermékenyítés után szárnyukat levetett hangya anyák, a „királynők” termelik. A nagy szemű hímek feladata kizárólag az anya megtermékenyítése. A boly védelméről a katonák gondoskodnak, az ivadékok és az anya táplálása a dolgozó hangyák kötelessége.

A hangyák teljes átalakulással fejlődnek. A lárvák bebábozódáskor többnyire finom burokkal, ún. kokonnal veszik körül magukat. Ezeket szokás tévesen hangyatojásnak nevezni.

Rejtett életmódot folytatnak, a helyiségekben található hangyák mindig a dolgozók. Élelem után kutatva a hangyák akár tömegesen lephetik el a házat. Az ember környezetében a házi hangya, a kis fekete hangya és a gyepi hangya is előfordulhat.

Érdekességek!

A kisebb hangya vonulásokat házi módszerekkel is megpróbálhatjuk kezelni.

Keverjünk össze bóraxot és porcukrot 1:1 arányban, majd szórjuk ki a hangyák közelébe.

A cukor vonzza a hangyákat, a bórax pedig elpusztítja őket. Ezzel a módszerrel általában kisebb hangya ártalmakat lehet hatékonyan kezelni, a házi praktika eredményessége természetesen nem összevethető egy profi hangyairtó kezeléssel.

A módszerrel lakóterek hangyairtó kezelését nem javasoljuk, kisgyermek közelében veszélyes lehet. A bórax esetleges szervezetbe jutása vese és májelégtelenséget okozhat.

A hangyák a gyümölcsfákon, a zöldségféléken, a díszbokrokon és a rózsatöveken akkor jelennek meg, ha azokon levéltetvek is vannak. Ha azt látjuk, hogy a növényeken a hangyák le-fel korzóznak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ott levéltetű károsít, szívogatja a leveleket. A hangyák szimbiózist építettek ki a levéltetvekkel: a hangya masszírozza a tetvek potrohát, ennek hatására azok több mézharmatot választanak ki, amit a hangyák elfogyasztanak.

Az intenzív mézharmat kiválasztáshoz viszont a levéltetvek több nedvet szívnak fel a növényektől, tehát a kártételük fokozódik. Ebből világosan látható, hogy a hangya és levéltetű szimbiózis káros a növényekre, vagyis nemkívánatos folyamat. Növényvédőszeres permetezéssel kezelhetjük ugyan a levéltetű ártalmat (és egyben a hangya problémát), de ettől egyszerűbben, irtószermentesen is célt érhetünk.

Egyszerű egér elleni tubusos ragasztót (újabban rovar elleni ragasztónak hívják – kijátszva az állatvédelmi törvényt) egy hajszálvékony folytonos sávban kenjünk a fa törzse köré. Ezzel egy védősávot képezünk a hangyák mozgási útjaiba, a fán való korzózásuk megakadályozandó. A hangyák beleütköznek a ragacsba és visszafordulnak, némely hangyák beleragadnak.

A hangyák ellen ragasztókör kikenését időnként megismételni szükséges.

Kültéren viszonylag gyakran láthatunk óriási hangya egyedeket vonulni. Amikor ezek az óriási hangyák a házon belül jelennek meg, az bizony aggodalomra adhat okot. A korhadó fák lakója a hatalmas termetű faodvasító lóhangya (Camponotus ligni-perda).

Melegkedvelő, sík- és dombvidéken egyaránt előforduló, gyakori hangya faj. A lóhangya feje kevés sertével fedett, potroha fényes feketésbarna, tora, nyel-pikkelye és lábainak elülső része vörösbarna. A dolgozó hangyák 6-14 mm hosz-szú, a hím 8-12 mm, de a termetes nőstény a 16-18 mm-t is eléri.

Fészkét az élő és elhalt fák gombásodó belsejében az évgyűrűket követve rágja ki, amely akár 6-10 méterig is felhatolhat a törzs belsejében, de a fészek föld alatti része is igen kiterjedt. A több hangya fészekből álló népes kolóniák között föld alatti folyosók teremtik meg az összeköttetést. A bátor, harcias hangyák fészkükben nem tűrnek meg idegen rovarokat, a betolakodókat azonnal megölik.

Éjjel-nappal aktívak. Táplálékuk növényi nedvekből, ízeltlábúakból, de nagyrészt a levéltetvek mézharmatából áll. Ezekkel az óriási hangyák egyedeivel gyakran találkozhatunk könnyűszerkezetes, vagy gerendaházak belsejében.

A lóhangya irtás professzionális hangyairtó készítményekkel lehetséges.

Hangyairtás Budapesten és Pest megyében kiszállási díj nélkül, 24 órán belül!

Hangyairtás Budapesten és Pest megyében kiszállási díj nélkül, 24 órán belül!

Tudjon meg többet ezen kártevő rovarok irtásáról!

Tekintse meg leírásunkat a hangyairtasról illetve olvassa el ügyfeleink leggyakrabban felmerülő kérdéseit a hangyák irtásáról.

A hangyairtásról bővebben
Hangya GY.I.K.