Hívjon egy gombnyomással: 06 20 363 8286 | Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Ágyi poloska a kollégiumban

Ágyi poloska az ELTE kollégiumában:

Az index cikke (katt ide) ad aktualitást azon ágyi poloska problémának, melyet cégünk is tapasztal: a kollégiumokban tapasztalható ágyi poloska fertőzöttségnek.

A kollégium afféle állatorvosi ló a poloskairtás szempontjából, hiszen minden körülmény az ágyi poloskát segíti, valamint a hatékony védekezést teszi nehézkessé. Azért nem lehetetlen a poloskairtás itt sem! Nézzük a problémákat:

  • A kollégiumok általában régi épületek, ahol a strangok, vezetékek és csőáttörések mentén könnyen terjed a poloska szobáról szobára.
  • Egy irodaépülettel ellentétben folyamatos az alvó emberek jelenléte, továbbá jellemzően minden helyiség alvás céljára használt, sokan laknak egy térben.
  • A zsúfoltság, rendetlenség egy koleszban nagyon is jellemző, ez a felismerést és az irtást is nehezíti.

A fő gond véleményünk szerint mégsem a műszaki-technológiai jellegű, inkább anyagi természetű. A kollégiumokban jogszabály írja az évente legalább két alkalommal történő poloskairtást. Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Az intézmény fenntartója kiír egy pályázatot, több darab kollégium jogszabályi előírások szerint történő rovarirtására. Ennek jellemző formája a következő:
“Árajánlatot kérek fővárosi kollégiumi épületeink poloskairtására, évente kétszer, összesen 100.000 m2 területre vonatkozóan. Beadási határidő: 5 nap. Az elbírálás szempontja: a legalacsonyabb ár, Ft/m2 vonatkozásában.”

A fenti árajánlatkérés szakmailag értelmezhetetlen, körülbelül az a kategória mint amikor ” 1000 db autó autószerelésére kérnénk árajánlatot”. Ennek ellenére (esetleg éppen ezért) természetesen érkeznek ajánlatok kártevőirtó cégektől erre a pályázatra. Minden mindegy alapon, KELL AZ A MUNKA, KELL A PÉNZ! Újabban gyakori jelenség, hogy takarítással esetleg kertészkedéssel foglalkozó cégek felcsapnak kártevőirtónak, főleg ha kevés a munka.

A kollégiumok valós ágyi poloska fertőzöttségéről a nyertes rovarirtó cégnek fogalma nincs, rossz esetben az ágyi poloskák biológiáját sem ismeri (erre minden esély megvan, ha egy takarítással foglalkozó cég pályázik). Egy dolog viszont fontos: a reális összeg töredékéért elvállalt poloskairtó munkán profitot realizálni. Nem fog rosszul járni a rovarirtó cég, sajnos a poloskák sem. Odaküld 2-3 kártevőirtó szakmunkást a kollégiumba (jó esetben, rossz esetben szakképzetleneket), ők fél nap alatt végigszaladnak a több száz szobán, “poloskairtást” végezvén. A minőség, eredményesség ezen munka esetében nehezen mérhető, az irtást valamilyen szinten elvégezték, pont. Fújtak valamit, jobb esetben irtószert, rossz esetben valami azonosíthatatlan löttyöt sprickoltak szét. Ha a poloskairtás minőségére vonatkozóan reklamáció adódik, majd visszamennek fújkálni egy kicsit. A kör bezárul. Szakmailag hiteles munkát (alapos poloskairtás, szobák előzetes felmérésével, megfelelő előkészítésével) SOKKAL nagyobb költségért lehetne végezni, mely azonban eredményes lenne. A gazdasági vezető egyszerűen nem tudja megindokolni az igazgató előtt, miért 3x-os áron hívott kártevőirtókat, hiszen van aki olcsóbban is megcsinálja a poloskák irtását. Azt még hozzátennénk, hogy természetesen azt sem garantálja senki, hogy háromszoros áron majd becsületes és alapos poloskairtó céggel tud szerződni a kollégium.

Mi a megoldás?
A kollégiumok és szálláshelyek üzemeltetőinek egyaránt azt tudjuk javasolni, hogy ha találnak megbízhatónak tűnő rovarirtó céget (ne az ár legyen a kiválasztás egyetlen szempontja), akkor kérjen több referenciát kollégiumi és szálláshelyi munkák vonatkozásában. Az olyan cégeket, melyek “Ft/m2” árat adnak meg poloskairtó ajánlataikban, inkább kerüljék el. Ugye a féltve őrzött autónkat sem vinnénk olyan céghez, aki “autószerelés X Ft/autó feltételekkel vállal munkát. A poloskairtó munkára pályázó cégektől kérni kell tevékenységi engedélyt, a helyszínen munkát végző kollégáktól pedig kék kártyát, mely a szakképzettséget igazolja. A munka tekintetében pedig a kollégium helyszínen tartózkodó embere igyekezzen lemérni a minőséget, alaposságot, Ha egy három ágyas szobában egy perc a poloskairtás, akkor ott valami nem stimmel.

Poloskairtás Budapesten, kizárólag érvényes tevékenységi engedéllyel rendelkező, szakképzett személy érkezhet otthonába.

 

 

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
Ajánlott bejegyzések

Élvefogó csapdák szállítása

Élvefogó csapda szállítás és árazás változások: Nyestcsapda, macskacsapda, rókacsapda áremelés? 2022. második hetében megszűnt a Royal Futár, mely cég évek óta a nagycsomagok szállítását végezte,

Tovább olvasom »

Indul a hangyairtás szezon!

2022-es évben a szokásosnál előbb indul a hangyairtó szezon. Korábbi években azt tapasztaltuk, hogy március végétől jelentkeznek a lakásokban felbukkanó hangya kolóniák, kültéren tömegesen pedig

Tovább olvasom »

Darázsirtás árak 2022

Cégünk egyelőre kitart, nem tervezzük a darázsirtó árak emelését, pedig volna okunk rá. A felhasznált irtószereink többsége euro elszámolású, így az infláció és a gyenge

Tovább olvasom »

Professzionális védőruha

Darázsirtó overál vásárolható: Cégünk közel 20 éve végez darázsirtást, több ezer sikeres darázsirtó akció van mögöttünk. A világ minden részéről származó darázsirtó védőruhákat használtunk, teszteltünk.

Tovább olvasom »

Hangyairtás gélezéssel

Nyári időszakban a hangyairtás hatékony módszere a mérgezett csalétek kihelyezés. A bolti szabadforgalmú csalétekállomásoknál lényegesen hatékonyabb, vonzóbb a szakemberek által történő méregpötty kihelyezés, melyet a

Tovább olvasom »