Hívjon egy gombnyomással: 06 20 363 8286 | Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Ágyi poloska a kollégiumban

Ágyi poloska az ELTE kollégiumában:

Az index cikke (katt ide) ad aktualitást azon ágyi poloska problémának, melyet cégünk is tapasztal: a kollégiumokban tapasztalható ágyi poloska fertőzöttségnek.

A kollégium afféle állatorvosi ló a poloskairtás szempontjából, hiszen minden körülmény az ágyi poloskát segíti, valamint a hatékony védekezést teszi nehézkessé. Azért nem lehetetlen a poloskairtás itt sem! Nézzük a problémákat:

  • A kollégiumok általában régi épületek, ahol a strangok, vezetékek és csőáttörések mentén könnyen terjed a poloska szobáról szobára.
  • Egy irodaépülettel ellentétben folyamatos az alvó emberek jelenléte, továbbá jellemzően minden helyiség alvás céljára használt, sokan laknak egy térben.
  • A zsúfoltság, rendetlenség egy koleszban nagyon is jellemző, ez a felismerést és az irtást is nehezíti.

A fő gond véleményünk szerint mégsem a műszaki-technológiai jellegű, inkább anyagi természetű. A kollégiumokban jogszabály írja az évente legalább két alkalommal történő poloskairtást. Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Az intézmény fenntartója kiír egy pályázatot, több darab kollégium jogszabályi előírások szerint történő rovarirtására. Ennek jellemző formája a következő:
“Árajánlatot kérek fővárosi kollégiumi épületeink poloskairtására, évente kétszer, összesen 100.000 m2 területre vonatkozóan. Beadási határidő: 5 nap. Az elbírálás szempontja: a legalacsonyabb ár, Ft/m2 vonatkozásában.”

A fenti árajánlatkérés szakmailag értelmezhetetlen, körülbelül az a kategória mint amikor ” 1000 db autó autószerelésére kérnénk árajánlatot”. Ennek ellenére (esetleg éppen ezért) természetesen érkeznek ajánlatok kártevőirtó cégektől erre a pályázatra. Minden mindegy alapon, KELL AZ A MUNKA, KELL A PÉNZ! Újabban gyakori jelenség, hogy takarítással esetleg kertészkedéssel foglalkozó cégek felcsapnak kártevőirtónak, főleg ha kevés a munka.

A kollégiumok valós ágyi poloska fertőzöttségéről a nyertes rovarirtó cégnek fogalma nincs, rossz esetben az ágyi poloskák biológiáját sem ismeri (erre minden esély megvan, ha egy takarítással foglalkozó cég pályázik). Egy dolog viszont fontos: a reális összeg töredékéért elvállalt poloskairtó munkán profitot realizálni. Nem fog rosszul járni a rovarirtó cég, sajnos a poloskák sem. Odaküld 2-3 kártevőirtó szakmunkást a kollégiumba (jó esetben, rossz esetben szakképzetleneket), ők fél nap alatt végigszaladnak a több száz szobán, “poloskairtást” végezvén. A minőség, eredményesség ezen munka esetében nehezen mérhető, az irtást valamilyen szinten elvégezték, pont. Fújtak valamit, jobb esetben irtószert, rossz esetben valami azonosíthatatlan löttyöt sprickoltak szét. Ha a poloskairtás minőségére vonatkozóan reklamáció adódik, majd visszamennek fújkálni egy kicsit. A kör bezárul. Szakmailag hiteles munkát (alapos poloskairtás, szobák előzetes felmérésével, megfelelő előkészítésével) SOKKAL nagyobb költségért lehetne végezni, mely azonban eredményes lenne. A gazdasági vezető egyszerűen nem tudja megindokolni az igazgató előtt, miért 3x-os áron hívott kártevőirtókat, hiszen van aki olcsóbban is megcsinálja a poloskák irtását. Azt még hozzátennénk, hogy természetesen azt sem garantálja senki, hogy háromszoros áron majd becsületes és alapos poloskairtó céggel tud szerződni a kollégium.

Mi a megoldás?
A kollégiumok és szálláshelyek üzemeltetőinek egyaránt azt tudjuk javasolni, hogy ha találnak megbízhatónak tűnő rovarirtó céget (ne az ár legyen a kiválasztás egyetlen szempontja), akkor kérjen több referenciát kollégiumi és szálláshelyi munkák vonatkozásában. Az olyan cégeket, melyek “Ft/m2” árat adnak meg poloskairtó ajánlataikban, inkább kerüljék el. Ugye a féltve őrzött autónkat sem vinnénk olyan céghez, aki “autószerelés X Ft/autó feltételekkel vállal munkát. A poloskairtó munkára pályázó cégektől kérni kell tevékenységi engedélyt, a helyszínen munkát végző kollégáktól pedig kék kártyát, mely a szakképzettséget igazolja. A munka tekintetében pedig a kollégium helyszínen tartózkodó embere igyekezzen lemérni a minőséget, alaposságot, Ha egy három ágyas szobában egy perc a poloskairtás, akkor ott valami nem stimmel.

Poloskairtás Budapesten, kizárólag érvényes tevékenységi engedéllyel rendelkező, szakképzett személy érkezhet otthonába.

 

 

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email
Ajánlott bejegyzések

Élvefogó csapdák szállítása

Élvefogó csapda szállítás és árazás változások: Nyestcsapda, macskacsapda, rókacsapda áremelés? 2022. második hetében megszűnt a Royal Futár, mely cég évek óta a nagycsomagok szállítását végezte,

Tovább olvasom »

Indul a hangyairtás szezon!

2022-es évben a szokásosnál előbb indul a hangyairtó szezon. Korábbi években azt tapasztaltuk, hogy március végétől jelentkeznek a lakásokban felbukkanó hangya kolóniák, kültéren tömegesen pedig

Tovább olvasom »

Darázsirtás árak 2022

Cégünk egyelőre kitart, nem tervezzük a darázsirtó árak emelését, pedig volna okunk rá. A felhasznált irtószereink többsége euro elszámolású, így az infláció és a gyenge

Tovább olvasom »

Professzionális védőruha

Darázsirtó overál vásárolható: Cégünk közel 20 éve végez darázsirtást, több ezer sikeres darázsirtó akció van mögöttünk. A világ minden részéről származó darázsirtó védőruhákat használtunk, teszteltünk.

Tovább olvasom »

Hangyairtás gélezéssel

Nyári időszakban a hangyairtás hatékony módszere a mérgezett csalétek kihelyezés. A bolti szabadforgalmú csalétekállomásoknál lényegesen hatékonyabb, vonzóbb a szakemberek által történő méregpötty kihelyezés, melyet a

Tovább olvasom »