Hívjon egy gombnyomással: 06 20 363 8286 | Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Ágyi poloska elterjedt tévhitek

11+1 tévhit az ágyi poloskával kapcsolatban:

A köztudatban és az interneten számos téves információ kering az ágyi poloskával kapcsolatban. Melyek ezek?

 1. ” Ágyi poloska csak a piszkos lakásokban van. ”
  Ez bizony tévedés. Az ágyi poloska életére a lakás higiénés körülményei (például van-e porszívózva) nincs hatással. Neki csak alvó ember kell és rejtekhely, ez mindkettő megtalálható a pedánsan takarított helyeken is.
 2. ” Nem lehet kiirtani az ágyi poloskát. ”
  Ezt valószínűleg azok a kártevőirtók terjesztik, akik nem állnak a helyzet magaslatán. Az ágyi poloska valóban nehezen irtható vérszívó, profi irtószerek és szakszerű poloskairtó munka szükséges az eltüntetéséhez, továbbá megfelelő lakás előkészítés a megrendelő részéről.
 3. ” Kidobom az ágyat, akkor megoldódik a poloska probléma. ”
  Sajnos ez nem igaz. Az ágyi poloskák a hálószobában rejtőznek, nem csak az ágyban. Ha kidobjuk az ágyat, nem érünk el vele semmit. Poloskák rejtőznek a falvédő felfogatásainál, a szegőlécek mögött, a polc illesztésekben, konnektor mögött. Ezekről a búvóhelyekről is érkeznek a poloskák, tehát az ágy kidobása egyben pénz kidobás is. Ha új ágyat teszünk a hálószobába, az első éjszaka belemásznak a poloskák abba is. Annyit azért meg kell jegyeznünk, hogy bár az ágy kidobását soha nem kérjük, a megrendelőink egy nagy százalékában megérett a döntés: “én nem akarok abban az ágyban aludni többet”. A poloskairtás egyszerűbb a szakember számára, ha kevesebb bútor van a hálószobában, továbbá az ismétlő irtás valószínűségét is csökkenti. Tehát ha az ágy kidobásra van ítélve, akkor azt a poloskairtás előtt dobjuk ki, és új ágyat csak akkor vigyünk a lakásba ha a poloskairtás folyamata véget ért (tartósan poloskamentes a lakás).
 4. ” A szomszédból nem jöhet át az ágyi poloska.”
  Nem igaz. Az ágyi poloska gyakran vándorol lakásról-lakásra, csövek és repedések mentén. Nyári időszakban, társasházak nyitott ablakán még a külső házfalon közlekedve is terjedhet, bár ez nem gyakori.
 5. ” Ágyi poloska van a kollégámnál, ezért én be nem hívom őt a lakásunkba kávézni sem, behozza a poloskát. ”
  Ez a túlzott félelem nem indokolt. Az ágyi poloska bútorok és berendezési tárgyak közvetítésével terjed, hiszen az alvó ember környezetében lévő bútorokban tanyázik. Az ágyi poloska tipikus búvóhelyeiről itt olvashat. Ha a kolléga nem bútorokkal és utazótáskákkal jön hozzánk, nyugodtan behívhatjuk kávézni. Az ágyi poloska soha nem tartózkodik tartósan az emberen.
 6. ” Az ágyi poloska szív vért a kutyából és macskából is. ”
  Ez így nem igaz. Az ágyi poloska tipikusan az emberhez alkalmazkodott, ha teheti csak az alvó emberből szív vért. Tartós éhezés esetén háziállat is szolgálhat táplálékául, gyakorlatilag azonban az a jellemző hogy ha ember nincs tartósan a lakásban, akkor nincs háziállat sem.
 7. ” Az ágyi poloska évekig is bírja vérszívás nélkül. “
  Szobahőmérsékleten a kifejlett ágyi poloska maximum három hónapig képes életben maradni vérszívás nélkül.  A kifejletlen példányok lényegesen előbb elpusztulnak. Hűvös helyen, pincében akár 4-5 hónapig is túlélnek. Azonban bizonyosan nem képes fél évnél tovább az ágyi poloska túlélni.
 8. ” Nálam nem lehet ágyi poloska, most volt a társasházban csótányirtás. ”
  Ez bizony óriási tévedés. A csótányirtás korszerű módszere a gélezés, a technika lényege hogy apró méregpöttyöket helyezünk a csótányok közlekedési útjaiba, vonulási helyeire. Az ágyi poloska viszont vérszívó, nem foglalkozik a géllel. A permetezős csótányirtás sem pusztítja az ágyi poloskákat, hiszen a csótányirtás elsősorban a vizes helyiségekre (konyha és fürdő) irányul, az ágyi poloska irtás viszont a hálószobában történik. Vagyis csótányirtáskor az ágyi poloskák nem érintkeznek rovarirtószerrel. Még ha a csótányirtás kiterjed is a hálószobára, nem érinti kellő alapossággal az ágyi poloska rejtekhelyeket.
 9. ” Az ágyi poloska betegségeket terjeszt. “
  Szerencsére nem igaz. Az ágyi poloska ugyan laboratóriumi körülmények között több fertőző betegség (pl. Leishmania fajok, hepatitis-B) terjesztésére képes, azonban természetes populációi nem közvetítenek kórokozókat, így az ágyi poloska járványügyi jelentősége gyakorlatilag elhanyagolható. Ugyanakkor a népesség egy kisebb, különösen túlérzékeny csoportjából az ágyi poloska jelenléte (vérszívása) kóros (pszichés) jelenségeket válthatnak ki, amelyek a következők: szorongás, beteges félelem, érzékcsalódás (hallucináció), képzelődés (téveszme) formájában jelentkezhet.
  Rovarfóbiáról bővebben is olvashat.
 10. ” Olcsóbb a házilagos poloskairtás. ”
  Tévedés. A hatékony poloskairtás a hálószobában teljes felületkezeléssel, nagy mennyiségű rovarirtószer kifújatásával jár, szabadforgalmú bolti szerekkel ez gazdaságosan nem kivitelezhető. Bővebben olvashat a profi és házi irtószerekkel végzett poloskairtás árazásának összehasonlításáról.
 11. ” A felkapcsolt világítás távolt tartja éjszaka az ágyi poloskát. ”
  Csak részben igaz. Az ágyi poloska ha teheti, sötétben és teljes nyugalomban indul el vérszívó vándorútjára, nappal a búvóhelyén rejtőzik. Néhány napig csökkenthető a poloskák támadási intenzitása az felkapcsolt világítással, tartósan azonban nem. Ha az ágyi poloskák éheznek, elindulnak világítás mellett is vérszívó útjukra.
 12. ” A poloskairtás eredménye csak a poloskairtó szakemberen múlik ”
  Nem igaz. Az eredményes poloskairtás előfeltétele a hálószoba megfelelő előkészítése (részletes, letölthető leírás: poloskairtás előkészületek), ez a megrendelő feladata. Jól előkészített, kipakolt szobában a szakember jó minőségben és alaposan tud dolgozni – nyilván ez is nagyon fontos. Poloskairtás után azonban szintén a megrendelőnél van a labda: tilos a vizes takarítás, továbbá aludni kell a hálószobában, nem javasolt a kiköltözés. Hogy miért? Mert az ágyi poloskák nem indulnak el az éjszakai vérszívó útjukra, nem találkoznak a lefújt felületekkel, végeredményben nem pusztulnak el – ha nem alszik valaki a lakásban az irtást követő napokon. Erről részletesen is írunk: poloskairtás után cikkünkben.
Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
Ajánlott bejegyzések

Élvefogó csapdák szállítása

Élvefogó csapda szállítás és árazás változások: Nyestcsapda, macskacsapda, rókacsapda áremelés? 2022. második hetében megszűnt a Royal Futár, mely cég évek óta a nagycsomagok szállítását végezte,

Tovább olvasom »

Indul a hangyairtás szezon!

2022-es évben a szokásosnál előbb indul a hangyairtó szezon. Korábbi években azt tapasztaltuk, hogy március végétől jelentkeznek a lakásokban felbukkanó hangya kolóniák, kültéren tömegesen pedig

Tovább olvasom »

Darázsirtás árak 2022

Cégünk egyelőre kitart, nem tervezzük a darázsirtó árak emelését, pedig volna okunk rá. A felhasznált irtószereink többsége euro elszámolású, így az infláció és a gyenge

Tovább olvasom »

Professzionális védőruha

Darázsirtó overál vásárolható: Cégünk közel 20 éve végez darázsirtást, több ezer sikeres darázsirtó akció van mögöttünk. A világ minden részéről származó darázsirtó védőruhákat használtunk, teszteltünk.

Tovább olvasom »

Hangyairtás gélezéssel

Nyári időszakban a hangyairtás hatékony módszere a mérgezett csalétek kihelyezés. A bolti szabadforgalmú csalétekállomásoknál lényegesen hatékonyabb, vonzóbb a szakemberek által történő méregpötty kihelyezés, melyet a

Tovább olvasom »