Ágyi poloska van a szobában, vagy bárányhimlős a gyerek?

Sok anyuka telefonál elkeseredve, hogy a gyermekén hirtelen rejtélyes foltok, kiütések, csípések jelentek meg, és nem tudják hogy mitől. Több esetben is bebizonyosodott, hogy az ágyi poloskának tulajdonított csípéseket valójában a bárányhimlő (varicella), ritkábban rózsahimlő (rubeola) vírus okozza.

Ez nem ágyi poloska csípés!

Bárányhimlős gyermek

Hogyan tudunk megbizonyosodni, hogy himlő vagy ágyi poloska a tünetek okozója?

A bárányhimlő hőemelkedéssel (alacsony lázzal), köhögéssel, torokfájással, kedvetlenséggel, gyakran rossz közérzettel, étvágytalansággal és gyengeséggel indul, majd viszkető kis piros pöttyök jelennek meg a testen, nyálkahártyán, ezek rövidesen hólyagokká alakulnak. Ezek a kifakadás után hegesednek, majd pörkös kiütésekké válnak. Jellemző a bárányhimlőre, hogy 1-2 nap alatt robbanásszerű mértékben alakulnak ki a pöttyök. A poloska szúrások nyomai jellemzően lassan gyarapodnak a testen, a poloskák szaporodásával párhuzamosan lesz egyre több és több szúrásnyom.

Az ágyi poloska csípések megjelenése nem jár lázzal, hiszen nem egy vírus támadja a szervezetet, “csak” alattomos bogarak szívják a vérünket éjszaka. Minden esetben nézzük meg, lázas-e a gyermek.  Ha lázas, valószínűleg bárányhimlős. A nyelven, nemiszerven, továbbá bármely takaróval vagy ruházattal fedett testfelületen található pöttyök esetében is kevéssé valószínű az ágyi poloska.

Ha bizonytalan, mitől származnak piros foltok, csípés-nyomnak gondolt tünetek a testén, kérjen ágyi poloska felderítést.