Hívjon egy gombnyomással: 06 20 363 8286 | Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Darázsfészek a falban, mennyezetben

Darázsfészek irtás falból, mennyezetből:

Gyakori és veszélyes jelenség, hogy egyes darázsfajok (jellemzően “vespinae” darazsak, melyek zárt fészket építenek) befészkelnek lakóépületek falazatába, vagy a mennyezet fölé. Egyes vadméh fajokra, például a poszméhekre is jellemző ez.

Hazánkban elsősorban a német darázs, ritkábban a lódarázs építi fészkét falsíkok vagy a mennyezet rejtekében. Beépítetlen padlástereken a darázsfészek általában megközelíthető és szakember által könnyedén irtható. Védőruha nélkül nem javasoljuk a megközelítést, több okból sem. A zárt és védőburokkal védett darázsfészek legtöbbször a padlás szigetelésében, vagy az alatt található. A darázsfészek irányába bukdácsoló (a gyakori alacsony belmagasság miatt esetleg négykézláb) emberre tömegesen támadhatnak, a sötét padláson kézben tartott lámpa csak ront helyzeten, hiszen minden elinduló darázs pontosan a fény irányába fog menni. A szigetelés felhajtásával ha feltárul a fészek, abból egy pillanat alatt több száz darázs támadhat az emberre. Ez a teljesen egészséges, nem allergiás ember számára is halálos lehet.

Darázsfészek a fal mögött:

A legnagyobb gond akkor van, ha a darazsak a beépített padlástér mennyezete fölé, vagy a ferde falsík szigetelésébe építik a darázsfészket. Az ilyen zugokba épített darázsfészket ha elhanyagolják és elbagatellizálják, valós életveszélyt és komoly anyagi kárt képesek okozni – mert átrágják a gipszkartont és bezúdulnak a lakótérbe.

 

Feltárt darázsfészek a mennyezetben.

A darazsak átrágják a gipszkartont?

Sajnos igen. Nem csak a gipszkartont, bármilyen könnyűszerkezetes (például pozdorja lemez) mennyezetet. Az ezzel okozott anyagi kárral igen jelentős lehet, fontosabb azonban a veszélyes jellegével foglalkoznunk. Egy tipikus német darázs kolónia több száz egyedből áll, ezek a fészkelőhelyükön igyekeznek kialakítani a jellemzően 30-80cm átmérőjű, védőburokkal ellátott építményüket, melyben több lépcsőben sorakoznak a cellulóz alapú darázsfészek emeletek. Ha erre nincs elég helyük, mert egy szűk légrésbe fészkeltek be, akkor igyekeznek helyet csinálni maguknak – szétrágják a határoló felületeket. Ha átrágják a mennyezetet, akkor egyenes az útjuk a lakótér felé, be is mennek, még hozzá tömegesen. Ha ez egy tetőtéri gyerekszobában történik meg, az éjszaka kellős közepén, nos a következmények beláthatatlanok.

Darazsak a mennyezetben. Mit tehetünk?

Darázsfészek falban, darázsirtás után

Ne essünk pánikba, az épülő darázsfészek helye a falban vagy mennyezetben kialakuló zümmögés alapján általában jól lokalizálható. Óvatosan kopogtassuk, nyomkodjuk meg a zümmögés felületét. Ha a gipszkarton felülete és a kopogás hangja arra utal, hogy a felület nincs elvékonyodva, megnyugodhatunk, bizonyosan nem fognak hosszú napokig bejutni a lakásba, van időnk darázsirtó szakembert keresnünk. Ezzel egy időben nézzük meg a zümmögés külső falsíkját, udvarról vagy utcáról. A megkereséseink többségében ez a darázsirtás támadáspontja, vagyis a külső berepülési pontjukon át juttatjuk be az irtószert a darázsfészekbe. Ilyenkor nem szükséges fúrni vagy bontani, a külső mozgási pontjuk megléte és megközelíthetősége a fő kérdés. Konkrét támadáspontú darázsirtás esetén (udvarról nézve, egy lyukon szállnak ki-be a darazsak) teljes garanciával vállaljuk az irtást.

A darazsak berágták magukat a szobába, előjel:

Gyakran azonban a megrendelő nem veszi észre a zümmögést, és nem kopogtatja a szoba mennyezetét sem. Nem törvényszerűen, de általában a gipszkarton átrágását megelőzi az anyag elszíneződése is, ez olyan mint egy kismértékű beázás. Itt nincs idő a késedelemre, mert pár napon belül garantáltan több száz darázs lesz a szobában!

Darázsirtás falból, mennyezetből:

Minden darázsirtás megrendelés közül azon igényeket vesszük előre a munkáinkban, melyek lakótérbe való behatolásról szólnak, mivel egy kisebb lakást teljes mértékben élhetetlenné képesek tenni. Nagyobb házakban a problémás szoba lezárása, továbbá a kulcslyuk eltömése megfelelő intézkedés a darázsirtó szakember érkezéséig. Bár a legtöbb darázsirtó megrendelésünk nem igényli a megbontást, a falazat és mennyezet átrágásakor a darazsak már kárt okoztak a szerkezetben. Ezért ilyenkor célszerű döntés a darázsfészek kibontása, akkor is ha az további megbontással jár. A gipszkarton oldalfalak és mennyezeteken kívül darázs átrágás előfordul még könnyűszerkezetes épületekben, és régi építésű vályogházakban, saralt mennyezetekben is. Nagyon gyakori fészkelőhelye a német darazsaknak az un. stukatúr mennyezet is, ez szintén egy régi építészeti megoldás, két saras-nádas szerkezet közötti légrésbe fészkelnek be a darazsak. Ezt a vastag szerkezetet rendszerint nyár végén vagy ősszel rágják át a darazsak, majd egy apró lyukon özönlenek be a lakásba.

Darázsfészek a stukatúrban, kibontás a padlásról.

Darazsak a falban, darázsirtás:

A videón látható könnyűszerkezetes ház oldalfalába német darazsak fészkeltek be. Néhány hét alatt szétrágták a vékony szerkezetet, és a lakótérbe jutottak. Porozószeres darázsirtással szüntettük meg a problémát, természetesen sor került a darázsfészek eltávolítására is.

 

Darázsfészek eltávolítást Budapesten és a főváros 20km-es körzetében vállalunk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
Ajánlott bejegyzések

Élvefogó csapdák szállítása

Élvefogó csapda szállítás és árazás változások: Nyestcsapda, macskacsapda, rókacsapda áremelés? 2022. második hetében megszűnt a Royal Futár, mely cég évek óta a nagycsomagok szállítását végezte,

Tovább olvasom »

Indul a hangyairtás szezon!

2022-es évben a szokásosnál előbb indul a hangyairtó szezon. Korábbi években azt tapasztaltuk, hogy március végétől jelentkeznek a lakásokban felbukkanó hangya kolóniák, kültéren tömegesen pedig

Tovább olvasom »

Darázsirtás árak 2022

Cégünk egyelőre kitart, nem tervezzük a darázsirtó árak emelését, pedig volna okunk rá. A felhasznált irtószereink többsége euro elszámolású, így az infláció és a gyenge

Tovább olvasom »

Professzionális védőruha

Darázsirtó overál vásárolható: Cégünk közel 20 éve végez darázsirtást, több ezer sikeres darázsirtó akció van mögöttünk. A világ minden részéről származó darázsirtó védőruhákat használtunk, teszteltünk.

Tovább olvasom »

Hangyairtás gélezéssel

Nyári időszakban a hangyairtás hatékony módszere a mérgezett csalétek kihelyezés. A bolti szabadforgalmú csalétekállomásoknál lényegesen hatékonyabb, vonzóbb a szakemberek által történő méregpötty kihelyezés, melyet a

Tovább olvasom »