Macska ürülék a gyermek homokozójában.

Egy német felmérés szerint a kültéri gyermekjátszóterek homokozóinak 100%-ában találni házi macskától származó ürüléket. Ez persze nem meglepő, a cicák a puha homokba kedvelnek üríteni, és ezt szépen el is földelik – tehát nem látható a felületes szemlélődő számára hogy a kedves macskák elaknásították a homokozót.

macska-homokozo

Sokan nem is tudják, hogy a macska ürüléke számos veszélyt rejt a homokozóban játszó apróságokra.

Macska ürülék okozta betegségek:

Toxoplazmózis: Ez parazita a macska emésztőrendszerében telepedik meg, és az ürülékén keresztül juthat át másokra. A fertőzött gyermekek kezdetben nem mutatják a kór tüneteit, idősebb korban azonban vakság és szellemi fogyatékosság alakulhat ki. Az emberi toxoplazmózis fertőzést több antibiotikum kombinációjával kezelik, de a parazita végleg megmaradhat a szöveti sejtekben.

Fonalféreg: Gyermekek a macskákban gyakran előforduló fonalféreg fertőzést is elkaphatják. Ha egy fonalféreggel fertőzött macska ürülékében lévő féreglárva emberi szervezetbe jut, a kifejlődő féreg a szemben, a májban, az agyban vagy a tüdőben is megtelepedhet, súlyos következményekkel járva. A fonalféreg okozta megbetegedés legesélyesebb elszenvedői a kisgyermekek, pont a homokozókban lévő macskaürülék okán.

homokozo

Hogyan tudunk védekezni a macska ürülék okozta megbetegedések ellen?

Nyilván nem az a megoldás, ha a gyermeket tiltjuk el a homokozástól. A közterületeken, játszótereken lévő homokozókat kerüljük el, otthon azonban a kerti homokozó védelme nem lehetetlen. Mi a cél? Meg kell akadályozni azt, hogy a macska a homokozóba ürítsen. Erre a legjobb megoldás, ha a homokozót zárhatóra építjük, így egyetlen mozdulattal elzárható a macskák elől.

zartmacskaellen

Ha nem oldható meg a homokozó zárttá tétele, akkor a problémát okozó macskát kell távol tartani a homokozótól. Erre a célra jól bevált az élvefogó macskacsapda alkalmazása, mellyel kelepcébe ejtjük a károkozó macskát. Ha a homokozó mellett, vagy akár a homokozóban csapdázzuk be a macskát, általában már ez is elég. A csapdába esett macskát komoly megrázkódtatás éri a befogó ketrecben, ez általában elég ahhoz hogy hosszú időre elkerülje a gyerek homokozóját. Egy ügyfelünk a homokozóban befogott kóbor macskákat vödör vízzel öntötte le, majd elengedte őket. Elmondása szerint az ilyen módon terrorizált macskák egyikét sem látta többet a homokozó közelében sem. Kóbor macskák esetében gondoskodjunk az állatorvosi ellátásról, majd keressünk megfelelő gazdát, ennek hiányában adjuk le menhelyen. Ne engedjük el őket a város szélén vagy az erdőben.

Macskacsapda működés közben: