Hívjon egy gombnyomással: 06 20 363 8286 | Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Méhek befogása, méhek elleni védelem

“Méhek befogása, eltávolítása Budapesten és Pest megyében”

Elérhető méhrajok befogására méhészt küldünk.
Méhek elleni védelem profi módon, ipari technikával, garanciával.
Méhraj eltávolítás infó és megrendelés: 06-70/363-8179 és 06-20/363-8286

Méhek eltávolítása, méhraj, méhrajok befogása.

Poszméhek és dongók elleni védekezés.

Nyári időszakban az új anyát kinevelő méhcsaládok gyakran felkerekednek, új otthont keresnek maguknak. Ilyen esetben egy hömpölygő méhfelhőt lát az ember, mely tétován repül a levegőben. Bárhol leszállhatnak. Cégünk vállalja a méhcsaládok eltávolítását, rejtett helyekről pedig a szakszerű porozását. Kóbor méhcsaládok, elszabadult méhrajok megjelenésével kapcsolatban ezek a leggyakrabban felmerülő kérdések:

Méhek befogása, eltávolítása Budapesten és Pest megyében

“Mit tegyek akkor, ha méhek rajzanak az udvarom felett?”

Semmit ne tegyen, amíg a méhek le nem szállnak valahová.

“Mennyire veszélyes egy elszabadult méhraj?”

A méhek a királynő védelmezésével vannak elfoglalva, ha tisztes távolságot tart a méhrajtól, illetve a már letelepedett rajt nem próbálja piszkálni, ledobni, lefújni, lelőni, vagy bármilyen barkács megoldással eltávolítani – akkor nem fognak támadni.

“Kit hívjak, ha méhraj telepedett le a környezetemben?”

Méhészek is befoghatják a rajt, azonban a méhészek féltik a saját – egészséges – méhcsaládjaikat. Legtöbbször nem vállalják el a méhek begyűjtését, ugyanis a kóbor méhek számos betegséggel fertőzhetik meg a méhész saját családjait is.
Egyes területeken időnként zárlatot is elrendelnek. Egy fertőző betegség (nyúlós költésrothadás) miatt a zárlat alatti területeken kirajzott méheket el kell pusztíani.

Továbbá ha nem lát lecsüngő méhrajt, mert egy lyukba vagy résbe telepedtek be a méhek, sokszor a kipusztításukra kerülhet sor – a méhanya befoghatatlan a rejtett zugból.

“Méhraj csüng a fán, lefújhatom őket darázsirtó spray-vel?”

Nem javasoljuk. A méhek fenyegetve érzik magukat, és tömegesen támadhatnak.

“Méhek vagy darazsak zsonganak az eresznél. Sárga-fekete csíkosak.”

Önhöz darazsak fészkeltek be. Darázsirtás rendelés Pest megyében kedvező áron.

“Egy öreg akácfa odvából rajzanak a méhek? Mit lehet tenni?”

Ha az elrajzott méhek oduba vagy üregbe vették be magukat, szinte lehetetlen épségben kihalászni a családot. Méhészek a legritkább esetben képesek befogni a rejtett helyre költöző méhcsaládokat. A méhek eltávolítása (kényszerű irtásuk) ilyen helyekről bontás nélkül, porozószeres eljárással történik. Az alábbi videón egy ilyen méheltávolító munkánk látható:

“Megcsíptek a méhek! Mit tegyek?”

Ha a méhfullánk benne maradt a bőrben, ne összecsípve húzza ki a fullánkot, mert a végén lévő, szúrás után is pulzáló méreghólyagból a bőrbe nyomná a mérget. Törekedjen az oldalirányba történő kiszedésre, például egy bankkártyával próbálja meg lesöpörni a bőrfelületről.

“Többször is csípnek a méhek?”

Nem, a darazsakkal ellentétben egy méh csak egyszer képes szúrni. A beszúrást követően elpusztulnak.

“Egy öreg akácfa odvából rajzanak a méhek? Mit lehet tenni?”

Ha az elrajzott méhek oduba vagy üregbe vették be magukat, szinte lehetetlen épségben kihalászni a családot. Méhészek a legritkább esetben képesek befogni a rejtett helyre költöző méhcsaládokat. A méhek eltávolítása (kényszerű irtásuk) ilyen helyekről bontás nélkül, porozószeres eljárással történik. Az alábbi videón egy ilyen méheltávolító munkánk látható:

“Miért rajzanak a méhek?”

Ha a méhek valamely kasban nagyon elszaporodnak, és már alig férnek el, akkor a népnek egy része búcsút mond a régi hazának, s a régi anyag vezénylete alatt elindul új otthont keresni magának. Egy méhkasnak a kétfelé oszlását rajzásnak, azt a méhcsaládot mely a régi kast elhagyta, rajnak nevezzük.

“Méhraj vagy darázsfészek lóg a körtefámon?”

Az elszabadult méhraj labdaszerű képződménnyé áll össze, a királynőt minden irányból körbefogják, védelmezik. Sokszor egy fekete foltként ragadnak a falra, kerítésre, villanypóznára. Ha egy faágon csüngve állnak össze, laikus számára egy darázsfészekhez hasonló alak látható. Ha egyik pillanatról a másikra látja a “labdát” a fán, bizonyosan elszabadult méhraj amit lát. Ha a képződmény hetek alatt növekedik, akkor darázsfészek.

Ritkán fordul elő, hogy a méhek a szabadban – hozzáférhető helyen – építenek lépeket. Ez a darázsfészekhez hasonló, azonban a méhek lépei – a darázsfészekkel ellentétben – nincsenek külső szürke burokkal fedve.

“Vadméhek fészkeltek a redőnybe, évek óta ott vannak. Hogyan történik a méhirtás?”

Külső porozógépes befújatást végzünk, a redőnytok irányába. Amennyiben lehetséges (szerelhető redőny esetén), a méhek lépeit is eltávolítjuk, kipucoljuk a tokot.

A méhraj eltávolítás akkor is garantált, ha nem férünk hozzá a lépekhez. A rovarirtó porozószer tartós ölőhatással bír, nem kell attól félnie hogy új méhraj költözik be a redőnybe!

“A redőnytokból kiszedett méhek lépeit meg lehet enni?”

Amennyiben porozógépes befújatással történik a méhraj irtása, a lépek irtószerrel szennyezettek lesznek, emberi fogyasztásra nem lesznek alkalmasak.

“A tűzfal hasadékában méhek fészkeltek. Tegnap voltak kinn méhirtók, porozószert fújattak a résbe. Most ott nem mozognak, de egy öklömnyi méhcsapat még lóg a falon. Ez azt jelenti hogy sikertelen volt a méhraj irtása?”

Sikeres volt a méhek eltávolítása, ha az eredeti hasadékon keresztül már nincs aktivitás, illetve a rés két méteres környezetében egy másik hasadékon át meg nem indult újra a ki-be irányuló mozgás. A méhcsapat királynője bizonyosan elpusztult, hiszen ő a hasadékban tartózkodott. A méhirtás időpontjában kültéren lévő méhek a visszatérésük alkalmával nem szállnak vissza azonnal a rovarirtószerrel telített búvóhelyre, ehelyett a bejárat előtt szálldosnak. Ezen példányok egy idő után mégis visszaszállnak a lyukba, érintkeznek a szerrel – majd elpusztulnak. Egyes méhek a végsőkig kitartanak, nem szállnak vissza, ők 1-2 óra múlva elfáradnak, a földre esnek, szintén pusztulás a sorsuk. Egyes nagyméretű méhrajok irtásakor előfordul, hogy a visszatérő dolgozók a lyuk mellett egy apró tömbben összeállnak. Ezen anya nélküli csökevény rajok teljesen életképtelenek, a tömb rövid időn belül eltűnik.
Ha mégsem így történne, ingyenesen megyünk vissza korrekciós munkára!

“Méhek vagy darazsak költöztek a társasház homlokzatába.
Nagyon magasan vannak, ablakból nem érhető el. Be tudják fogni őket?”

A befogás csak méhek esetében lehetséges, de ha befészkeltek a tűzfalba, akkor nem lehetséges onnan begyűjteni őket. Mindenképpen porozószeres rovarirtás szükséges.

Nagy magasságokban ipari alpinista közreműködésével végzünk darázsirtást, méhraj eltávolítást.

Ezen a videón egy ilyen munkánk látható. A méhcsalád zárlatos területről rajzott ki, ezért akkor is el kellett volna pusztítani őket, ha a család egyébként befogható lett volna.

“Elpusztul télen a redőnytokban lévő méhraj?”

A darazsakkal ellentétben, melyek minden évben új fészket raknak, a házi méhek évekig birtokolnak egy rejtekhelyet. Téli álmot nem alszanak, takaréklángon élnek a téli fagyokban, a felhalmozott mézet fogyasztják.

“Egész nyáron házi méhekkel van tele a kerti tó. Hívnom kell méhraj befogót?”

Nem kell hívnia, nincs méhraj amit befogjon. Valószínűleg az ingatlan közelében méhészet van, és a méhész elhanyagolja a méhcsaládok itatását. Ilyenkor a méhek egyéb vízforrás után néznek, és tömegesen látogatják a szomszédokban lévő vízforrást.
Javasoljuk, keresse fel a helyi jegyzőt, tájékozódjon ki a legközelebbi méhész a környezetében. Vegye fel a kapcsolatot vele, és próbálja rábírni, itassa folyamatosan a méhcsaládjait. Természetesen senki sem tudja garantálni, hogy ez után nem lesznek méhek a kerti tó környezetében, de bizonyosan nem tömegesen fognak ott inni.

“Méhraj telepedett az utcán lévő villanypóznára. Mi a teendő?”

A közterületen lévő méhrajok befogását általában nem vállaljuk el egy járókelő telefonos bejelentése alapján. Ennek oka az, hogy a bejelentő nyilván nem akarja megfizetni a méhraj befogás költségét. A terület fenntartója (pl városüzemeltető kft) felé kell bejelentést tenni, aki intézkedik az ügyben, megrendeli a munkát – cégünk több önkormányzattal áll szerződésben a méhrajok begyűjtése kapcsán.

POSZMÉHEK – DONGÓK:

“Poszméhek fészkelnek a tető alatt. Van rá esély hogy maguktól elköltöznek?
Hogyan történik a poszméh irtás?”

A poszméhek közepes méretű kolóniákat alkotnak, a házi méhekkel ellentétben nem költöznek, nem állnak össze alakzatba. A rejtett helyen lévő méhirtás és darázsirtás ugyanazon nagynyomású porozószeres befújatásos technikával történik. A poszméhek rendkívül rejtett helyekre képesek fészkelni, általában tető alá, a mennyezet szigetelésébe vagy légrésekbe teszik fészkeiket. A házi méhekhez hasonlóan érzékenyek a rovarirtószerekre, ezért professzionális technikával nem okoz gondot az irtásuk.

“Földi poszméhek fészkelnek a kertben, egy lyukban. Szükséges irtani?”

A poszméhek hasznos rovarok, beporzó munkájuk a házi méhekkel összevethető.
Csak akkor javasolt irtani őket, ha fészkük helye illetve repülésük az embert veszélyezteti.

“Hogyan néz ki egy ilyen poszméh fészek?”

A házi méhekhez hasonlóan a poszméhek is viaszból építik fészküket.

Az illusztráción látható elemekből épül fel a poszméhek fészke.

Hogyan néz ki egy ilyen poszméh fészek?

1. petetálak, 2. és 3. ivadékbölcsők, 4. mézesbödönök

Bár tavasszal nem ritkák cégünknél a poszméh problémával telefonáló ügyfelek, a poszméhek rejtett életmódja miatt ritkán látunk fészket, mélységi porozószeres befújással irtjuk a rejtett fészkeket. Ezt a képet egy padlás szigeteléséből kibontott poszméh fészekről készítettük:

egy padlás szigeteléséből kibontott vadméh fészek

“Szörnyű zümmögés jön a mennyezetből, és időnként nagy fekete dongó repked a szobában. Mi történik, mi a teendő?”

Poszméhek fészkeltek a padlásra. Kora tavasszal a megtermékenyített nőstény poszméhek kedvező fészkelőhelyet keresnek maguknak. Rendszerint föld alatti üregekben, elhagyott egérlyukakban találnak helyet maguknak, de nem ritkán lakóépületek hasadékait választják ki.

Porozószeres befújatással, garantáltan, bontás nélkül vállaljuk a rovarirtást.

Méhek eltávolítása rejtett helyeken, porozógéppel – MEGRENDELÉS!

Javasoljuk még megtekintésre: Darázsirtás Pest megyében.