Mezei poloska vagy ágyi poloska van a lakásban?

Nagyon könnyű megkülönböztetni a különféle mezei poloska fajokat az ágyi poloskától.
Az ágyi poloskáról itt olvashat: ágyi poloska életmód. A mezei poloskáról tudni érdemes információkat pedig az alábbiakban olvashatja:

Mezei poloska (címeres poloska):

Mezei poloskák

Mezei poloska gyakori színváltozata

 

 

 

 

 

 

 

 

mezei poloska

Zöld mezei poloska sem ritka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit kell tudnunk róluk?

A címeres poloska testhossza 5-50 milliméter között van. Testük lapos. Az állatok színének élénksége a környezettől és a táplálék típusától függően változik. Így például a mezei poloskák a hideg évszakokban sötétebbek, nyáron világosabbak. Alapvetően emberre teljesen ártalmatlan rovarok. Kellemetlenségük abból adódik, hogy ha fenyegetve érzik magukat, iszonyat bűzt képesek magukból árasztani. Kültéren élnek, időszakosan tömegesen elszaporodnak, ilyenkor a lakásba is nagy tömegben érkezhetnek. A redőnytokok, lambéria hézagok és  minden egyéb zug téli búvóhelyül szolgálhat számára.
A legfontosabb: A MEZEI POLOSKA NEM VÉRSZÍVÓ, NEM SZÚR!!

Hogyan tudok védekezni a mezei poloskák ellen?

Védekezni ellenük nem szükséges, a lakásba kültérről (a végtelen kültérről) jutnak be, így a forrás megszüntetése nem oldható meg. A beltéren lévő példányok szabadforgalmú rovarirtószerrel pusztíthatóak, sokszor azonban egyszerűbb megoldás a porszívóval történő begyűjtés. Van néhány speciális eset, amikor mégis javasoljuk a szakember igénybevételét. Tipikusan ilyen, amikor régi redőnytokok szolgálnak téli búvóhelyül a poloskák számára, Az öreg redőnyszekrények belső fedőlapjain át ezen zugok takaríthatóak lennének, azonban gyakran ezeket bevakolják, letapétázzák, mely a hozzáférést lehetetlenné teszi. A rendkívül szűk helyeken is befurakodó címeres poloskák azonban a redőny gurtnijának csatlakozásánál újra és újra bejutnak a szobába. Ezen helyek jó hatékonysággal és tartósan kezelhetőek, rovarirtó porozószeres befújatással. Ezen technológia megegyezik a darázsirtás oldalon már bemutatott nyomásporozásos módszerrel. A rejtett zugot tartós hatású rovarirtó porozószerrel fújjuk be, ez több hónapon keresztül biztosít rovarölő és távoltartó hatást.