Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Ismerjük meg ellenfelünket – Nyest

Mit kell tudni róla?

Ez a kisméretű, menyétféle valamivel kisebb rokonánál, a nyusztnál. Barna bundája, rózsaszín orra van, torkán pedig jellegzetes fehér folt virít. A nyuszt és a nyest nagyon hasonlóak, de a torokfolt színe megmutatja, melyik ragadozó ólálkodik ingatlanunkon, ugyanis a nyuszt torokfoltja sárgás színű. Olykor nehezen megállapítható, hogy az adott területen macska vagy nyest okoz-e problémát. Amennyiben a helyszínen található jól kivehető, egész lábnyom, az rögtön elárulja a bajkeverő kilétét. Míg a macskának 4, úgy a nyest mancsán 5 lábujj található, melyből egy a fogásban, mászásban segíti.

 

Erdőkben honos, nappal nem igazán aktív. Ahogy lenyugszik a nap, nesztelenül, akár egy árnyék, apró emlősökre vadászik. Emberi környezetben mindenevő életmódot folytat. Előszeretettel fogyaszt a hús mellett gyűmölcsöket, magvakat és ha lehetősége van rá, szívesen áttúrja a szemetest is. Ha az adott területen állatokat tartanak, és hozzáfér azok takarmányához, vagy esetleg magához az állatokhoz (baromfi, nyúl, halak, bármilyen kisméretű állat), azokat is szívesen fogyasztja. A baromfiudvarból sokszor a tojásokat is ellopkodja.  

A képen a nyest és a nyuszt làthatóak.

A nyestre jellemző, hogy kedvtelésből is öl, ezzel sokszor óriási kárt okozva az ingatlan tulajdonosának. Nem ritka, hogy a család szeretett kutyájával vagy macskájával kerül összetűzésbe. Mivel igen intelligens állat, így könnyűszerrel kicselezi a kutyákat. Mérete ne tévesszen meg senkit, amilyen kicsi olyan agresszív. Ha sarokba szorítják, nem számít neki, hogy ember, kutya vagy macska az ellenfele, megvillantja hegyes fogait, és visító, morgó hangokkal próbálja elijeszteni ellenfelét. Ha ezzel nem jár sikerrel, tűhegyes fogait belemélyeszti riválisába. Olykor eldurvulnak ezek az összecsapások, melyek a házikedvenc elpusztulásával járnak. A kutyakölykök, kismacskák sincsenek tőle biztonságban, ha őrizetlenül talál egy-egy almot, akkor elpusztítja azokat.

Szaporodása

A nyest párzási időszaka július-augusztusra esik, viszont a késleltetett beágyazódás miatt azonban csak április-május tájékán születnek meg a kölykök. Pont ekkor áll rendelkezésükre a legtöbb zsákmány. A nőstény egy üregben, vagy akár egy épület padlásán, 2-5 kölyöknek ad életet. Igazán jó anya, sohasem hagyja egyedül utódait. Ahogy a kicsik elég nagyok lesznek hozzá, magával viszi őket a vadászataira is, ezzel nevelve belőlük ügyes, ravasz ragadozót.

Párzási időszakban, illetve míg a kölykeiket nevelik, igen sok kellemetlenséget tudnak okozni a lakott területeken. A padlásokon óriási ricsajt kelthetnek, a nőstény fészekszerűvé túrhatja össze a szigetelőanyagot, melybe beleellhet, majd később vizeletükkel is eláztathatják azt. Később a kölykök szétrághatnak különböző felületeket kíváncsiságuk, illetve fogváltásuk miatt. 

A nyestet élvefogó ketreccel kell befogni, majd áttelepíteni egy lakatlan területre. Az állat elpusztítása tiltott!

Nyest természetes élőhelyén.

Tápláléka

Természetes élőhelyén egeret, patkányt, nyulat, mókust eszik. Elfogyaszthatja még a rovarokat, földigilisztákat és különböző madarakat, illetve azok tojásait is. Nyáron megeszi a gyümölcsöket, például a szedret és a cseresznyét .

Lakott területen néha megpróbál beosonni a baromfiudvarba, hogy tyúkokat, libákat, kacsákat, gyöngytyúkokat lopjon. Az ólokban tartott kisebb állatok, mint például a nyúl, sincsenek tőle biztonságban.

Nyest bejut a tyúkudvarba

Nyest elleni védekezés

Képes testét szinte teljesen laposra préselni, így a legkisebb réseken keresztül is befér. Ahol a feje befér, ott a teste is bizonyosan. Kizárni, riasztani, távoltartani szinte lehetetlen! Mivel igen eszes állatról van szó, így gyorsan rájön, hogy az ultrahangos riasztók, és a házi praktikák nem jelentenek számára valódi fenyegetést. Mindig fizikailag kell eltávolítani a helyszínről, melyhez a megfelelő hosszúságú és erősségű élvefogó ketrecet kell igénybevenni!

Previous slide
Next slide
Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
Ajánlott bejegyzések

Professzionális védőruha

Cégünk közel 20 éve végez darázsirtást, több ezer sikeres darázsirtó akció van mögöttünk. A világ minden részéről származó darázsirtó védőruhákat használtunk, teszteltünk már. Sok kiváló,

Tovább olvasom »

Darázsirtás árak 2024

Cégünk egyelőre kitart, nem tervezzük a darázsirtó árak emelését, pedig volna okunk rá. A felhasznált irtószereink többsége euro elszámolású, így az infláció és a gyenge

Tovább olvasom »

Élvefogó csapdák szállítása

Élvefogó csapda szállítás és árazás változások: Nyestcsapda, macskacsapda, rókacsapda áremelés? 2022. második hetében megszűnt a Royal Futár, mely cég évek óta a nagycsomagok szállítását végezte,

Tovább olvasom »

Indul a hangyairtás szezon!

2022-es évben a szokásosnál előbb indul a hangyairtó szezon. Korábbi években azt tapasztaltuk, hogy március végétől jelentkeznek a lakásokban felbukkanó hangya kolóniák, kültéren tömegesen pedig

Tovább olvasom »

Hangyairtás gélezéssel

Nyári időszakban a hangyairtás hatékony módszere a mérgezett csalétek kihelyezés. A bolti szabadforgalmú csalétekállomásoknál lényegesen hatékonyabb, vonzóbb a szakemberek által történő méregpötty kihelyezés, melyet a

Tovább olvasom »