Lehetséges a patkányok irtása csapdázással?

Gyakori igény megrendelőink részéről, hogy a patkányirtást irtószerek mellőzésével végezzük el.
Nézzük a lehetőségeket. Cégünk 10 éve gyárt élvefogó eszközöket, patkánytól egészen kutya méretig terjed a forgalmazott eszközök listája. A hazánkban gyakori vándorpatkány (rattus norvegicus) különösebb nehézség nélkül befogható a rácshálós ketreccsapdákkal. A napi terepmunkáink során azonban kevés esetben alkalmazzuk. Ennek oka, hogy a patkányok okozta problémák nem egy-egy példány kártételén alapulnak, rendszerint nagyszámú kártevő okozza a területi ártalmat (gócponti fertőzöttséget).

Az élvefogó ketrecek hatékonyan alkalmazhatóak egy-egy problémás állat területről való begyűjtésére, így a különböző méretű csapdákkal hatékonyan fogható a kóbor macska, elvadult kutya, urbanizálódott nyest, lakott területre tévedő róka is. A befogott állat elszállításával a problémát megoldottnak tekinthetjük. Egy patkánygócban ezzel szemben nagy számú egyed éli rejtőzködő életét, melyek folyamatosan szaporodnak is. Nézzünk egy tipikus állattartó telepet, ahol számos fészkelőhely és szinte korlátlan táplálékforrás áll rendelkezésre a patkányok számára. Helyezzünk ki a patkányok vonulási útjai és földlyukai mentén élvefogó csapdákat. Szinte bizonyos, hogy a patkánycsapdák gyorsan befogják az első óvatlan példányokat. Csoportos élvefogó (varsás) fémketreccel akár több példány befogása is lehetséges. Azonban ez biztosan csak a jéghegy csúcsa, a területen élő populáció mérete érdemben nem változik. Továbbá az okos és óvatos vándorpatkányok gyorsan kitanulják a csapdák működését, melyek hatékonysága rohamosan csökkenni fog. A búvó és fészkelőhelyek, továbbá a táplálékforrás változatlan megléte esetén a patkányok száma nagyon gyorsan eléri a kiindulási pontot, vagyis a populáció mérete az eredeti állapotában stabilizálódik. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nagy erőfeszítések árán fogtunk egy csomó patkányt, de pontosan annyi van, mint amikor kihelyeztük a csapdákat. Ez a probléma nem kizárólag a ketreccsapdákra jellemző, a fent leírt gondolatok a különböző testszorító és tilós-mechanikus csapdák alkalmazása esetén is helytállnak.

Mely patkányirtó módszer a célrevezető?

A véralvadásgátló hatású rágcsálóirtószerek alkalmazása a szakma fő és alapfegyvere, ez a hatékony és domináns módszer Cégünk minden esetben zárt etetőládákba helyezi ki a rágcsálóirtó formulákat. A különböző élőhelyek más-más szerformákat igényelnek, vizes élőhelyeken paraffinnal bevont kockákat vetünk be, jó minőségű táplálékforrások környezetében illatos pépeket vetünk be. A zárt patkányláda megakadályozza az illetéktelenek hozzáférését a méreghez, legyen az kisgyermek vagy háziállat. Védi az irtószert az időjárástól, továbbá biztonságosnak látszó búvóhelyet ad az irtószerből fogyasztó rágcsálók számára. A véralvadásgátló hatású irtószerek késleltetett formában fejtik ki hatásukat, a patkány pusztulása a fogyasztást követő 4-7 nap múlva következik be.  Ennyi idő elteltével a rágcsálók már nem találják meg az összefüggést a fogyasztás és az elhullás között. Ezzel szemben az akut hatású mérgek esetében – az előkóstoló példány pusztulását követően – tartózkodni fognak a mérgezett csalétek fogyasztásától. A korszerű, második generációs véralvadásgátlók viszont nem keltenek gyanút a rágcsálókban, egyszeri fogyasztásra is halálos dózis jut be, és a populáció minden tagja szívesen fogyasztja a mérgezett csalétket.

Mérges patkányirtás buktatói. Hogyan csináljuk jól?

Én már raktam ki mindenféle patkánymérget, de nem ér semmit – halljuk ezt napi szinten a megrendelőinktől. Mi lehet a gond? A lakosság számára elérhető (III. forgalmi kategória) irtószerek hatóanyagtartalmát 2018-tól megfelezték, kötelező érvényű EU direktíva szerint. A szakemberek (egészségügyi gázmester, kártevőirtó szakmunkás) számára továbbra is elérhetőek a  0,005 % hatóanyagtartalmú, ipari kiszerelések. Ezzel felértékelődött a szakszerű rágcsálóirtó tevékenység, ugyanis a lakossági 0,0027 % hatóanyagú termékek – amennyiben szakszerűtlenül kivitelezéssel is párosul az irtás – nem hozzák a kívánt eredményt. Fontos a területen végzett helyszíni szemle, az élőhely megismerése, fel kell tárni a vonulási utakat és járatokat. Meg kell szüntetni a patkányok egyéb táplálkozási lehetőségeit – gyakran ezen a tényezőn áll vagy bukik az eredmény. Meg kell határozni a etetőpontokat, ahová a patkányládák telepítésre kerülnek. Az etetőállomásokat jól megválasztott irtószerrel, megfelelő mennyiséggel kell tölteni – ezek ellenőrzését és pótlását is biztosítani kell. Sokan esnek abba a hibába, hogy az öreg, penészes szert pakolgatják ide-oda – és csodálkoznak hogy a patkány nem eszi meg. A lejárt szavatosságú, szemmel láthatóan is minőségét vesztett (poros, ázott, penészes) irtószereket minden esetben dobjuk ki, és új szerrel pótoljuk azt. Cégünk Budapesten és Pest megyében közel 20 éve vállal patkányirtó megrendeléseket. Várjuk jelentkezését!