Róka lakott területen

Róka az Alkotás utcában.

Az Index számolt be arról, hogy az emberek külső budai részeken gyakran találkoznak utcákon mászkáló rókával. Az Magyar Vadászkamara főtitkára szerint ez főként tavasszal jellemző, amikor a kölyök rókák a kotorékban vannak, az anya pedig a táplálék reményében nagyobb élelemszerző körútra indul, így a városba több kilométerre is behatol.

A tapasztalataink is ezt támasztják alá, az április május hónapokban több rókacsapdát adunk el mint egyéb időszakokban. A városi területeken való róka észlelések a téli hónapokban is jellemzőek, az élőhelyükön a táplálék csökkenése kockázatos utakra tereli a rókákat. Magyarországon az utóbbi időben nem gyakori a veszettség, de például 2013-ban 22 alkalommal regisztráltak veszett rókát. Soha ne próbálja üldözőbe venni, sarokba szorítani, vagy bármilyen módon a róka közelébe kerülni. Nem csak a veszett róka veszélyes, az egészséges példány is támadhat ha sarokba szorítva érzi magát.

A róka komoly gondokat vidéki környezetben okoz, a baromfi udvar dézsmálásával. A probléma kezelésének hatékony módja az élve befogás.

Ha róka problémát észlel, rendeljen hazai gyártásból rókacsapdát: extra rókacsapda egyedi gyártásból eladó.