Veszett rókát találtak a BAZ megyei Bekecsen, közölte a NÉBIH laboratóriuma szombaton.
2016 februárjában szintén Bekecsről már jelentettek veszettséget, ez a mostani észlelés néhány kilométerrel távolabb történt. A veszettség vírusa igen könnyen terjed, a hatóságok feltételezik hogy nem egyedi esetről van szó. Az érintett térségben 90 napig ebzárlatot rendeltek el.

A veszettség vírusa (Rabies lyssa) agy és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben. Állatról állatra, illetve állatról emberre is terjedhet, rendszerint harapással vagy marással. Veszettség ellen nem vakcinázott emberekben rendszerint halálos betegség. Rendkívül fontos, hogy gyanús állat harapása esetén azonnal orvoshoz forduljunk, az idegrendszeri tünetek kialakulása előtt sorozatoltással ugyanis megállítható a veszettség kifejlődése.

Veszettség tünetei a rókán:

A róka feladja hírhedt óvatosságát és ravaszságát, gyakran merészkedik lakott helyekre. Magához engedi az embert (ez a legbiztosabb jel hogy veszett rókával van dolgunk), engedi a simogatást is. Hirtelen ez a barátságos viselkedés agresszióba, dühöngésbe csaphat át, ilyenkor marja meg az embert. Azonnal forduljunk orvoshoz ilyen esetben.  A lappangási idő ember esetében 2-8 hét. Ezen idő után jelennek meg a központi idegrendszert érintő tünetek, ekkor a különböző terápiák már rendszerint hatástalanok.

Professzionális rókacsapda élvecsalis rekesszel, megrendelhető!