Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Kullancsirtás tények és tévhitek

Tilos a kullancsirtás?

A jogszabályok nem tiltják a kullancsirtás technológiai folyamatát, zöldterületeken továbbra is szabad permetezni.  Nem lett védett a kullancs, továbbra is egészségügyi kártevő, egy vérszívó ektoparazita.  Azonban egy furcsa bürokratikus  anomália (Európai Unió 1849/2006/EK rendelete) miatt hivatalosan egyetlen szer sem elérhető, mely dedikáltan kullancs ellen lenne engedélyezve. Kullancsirtás vállalása tehát nem lehetséges, de nem is kell együtt élnie a kullancsokkal. Ha kertjében szeretne molyok, levéltetvek, hernyók ellen védekezni, rendeljen zöldterületi permetezést. Ezt a kezelést (mely nem  célzottan a kullancsok ellen irányul), kellően széles hatásspektrumú szerrel végezzük, mely drasztikus csapást mér a kullancs populációra is.

Megszabadítjuk kertjét az ártalmas rovaroktól, melynek mellékhatásaként a kullancsok is pusztulnak.

Megoldás a kullancs problémára:
Zöldterületi permetezés!

Hosszú hatástartósságú, széles spektrumú rovarölő irtószerrel kezeljük a kert zöldterületét, a füvet és az aljnövényzetet másfél méter magasságig. 

Ennek célja és eredményeképpen elpusztítjuk a különféle lombrágó hernyókat, puszpángmolyokat, levéltetveket. Mellékesen a kullancsokat is. 

Mennyibe kerül a zöldterületi permetezés?

Budapesten az alapár 30.000Ft, ez az összeg maximum 10 liter rovarirtó munkaoldat zöldterületre permetezését jelenti.

A 10 liter feletti munkaoldat területre juttatása esetén az irtószer költséget számítjuk fel. Egy közepes méretű kert 10-20 liter közötti rovarirtószer mennyiséggel kezelhető, a fizetendő végösszeg jellemzően 30-40.000Ft.

A magas fű, az elhanyagolt és sűrű aljnövényzet az irtószer felhasználás mennyiségét drasztikusan emeli.

Nagyobb terület esetén mennyiségi kedvezményt adunk!

További információ a kullancsokkal kapcsolatban.
Kertekben prevenciós patkányirtást is rendelhet, Budapesten és Pest megyében.

Kullancsirtás

Kerti kártevők irtása motoros permetezővel

Kullancsirtás praktikák, bio módszerek:

Sűrű kerítés, lábazat: zárjuk ki az ingatlanról a kóbor macskákat, sünöket. Ők hurcolják be a kullancsokat.
Legyen gondozott az aljnövényzet, gyakran vágjunk füvet. Az elhanyagolt, sűrű növényzetet kedveli a kullancs.
Az elhagyott madárfészket szedjük le a bokrokról, ez is forrása a kullancsoknak.
Takarítsuk össze a lehullott faleveleket, ezek alatt előszeretettel bújnak az ektoparaziták.

Kullancsirtás praktikák, bio módszerek:

Ez egy igen elterjedt tévhit. A kullancsok az aljnövényzetben rejtőznek, onnan másznak rá az emberre, vagy állatra. Ennek okán a kullancsirtás sem a fák lombkoronájára irányul, a talaj kezelendő illetve az aljnövényzet 1,5 m magasságig.

 

Kullancsot irtani a téli hónapok kivételével egész évben lehet, de a nyári kánikulai időszakban kevésbé célszerű. Ilyenkor az irtás hatékonysága kisebb, ugyanis a kullancsok megbújnak az avar alatt, a forró napsütéstől igyekeznek távol tartani magukat. Tavaszi kezelésre a március végétől májusig tartó időszak a legalkalmasabb. Őszi kullancsirtás pedig szeptemberben és októberben időszerű. 

 

Nincs betiltva a kullancsirtás. De jelenleg nincs olyan irtószer, melynek engedélyokiratában a kullancs nevesítve lenne. Kullancsirtást tehát nem tudunk vállalni. Lombrágó hernyók, atkák, molyok ellen lehetséges a zöldterületi permetezés, mely kezelés mellékhatásaként a kullancsok is pusztulnak.

Pest megyében, továbbá a főváros 100 km-es körzetében tudunk versenyképes áron munkát végezni. Budapesten és a közvetlen agglomerációban kiszállási díj nélkül, azon túl kedvező kiszállási díj felszámításával. 

Egyszeri kullancsirtás is 80-90 százalékos pusztítást végez a kullancs populációban. Ahol az újbóli behurcolás folyamatos, és a tartósan kullancsmentes állapot a cél, ott egy tavaszi és egy őszi irtást érdemes elvégezni.

Nagyobb kert esetén igen. Kisebb területeken végzett zöldterületi permetezés kézi permetezővel is lehetséges. Kézi vagy háti permetezővel pontos és célzott irtás lehetséges.