Méhek vagy darazsak költöztek a redőnytokba?

Májustól októberig gyakran keresik meg cégünket a következővel: “darazsak vagy méhek költöztek be a szellőzőbe, redőnytokba.” Azt tapasztaljuk, hogy az ügyfeleink gyakran nem tudják megkülönböztetni a két fajt. Pedig ez alapvető fontosságú számunkra, mivel darázs esetén mindenképpen irtás történik, méhek esetén viszont megbízott méhészünk távolítja el a rajt, megmentve a méhek életét. Van néhány kérdésünk, melyekkel általában tisztázni tudjuk hogy méhek vagy darazsak okoznak a problémát. Ezek a következők:

  1. Hirtelen jöttek az állatok? Ilyen esetben méhrajról van szó.
  2. Hetek alatt lettek egyre többen? Ekkor darázsról beszélhetünk.
  3. Barnás-feketés szőrös jószágokat lát (méhek), vagy fekete-citromsárga csíkos példányok (darázs) repkednek?

Bizonytalanság esetén fényképet kérünk egy elhullott példányról (ilyen rendszerint található méhek és darazsak esetén is). Májusban és júniusban, a méhrajzás időszakában inkább méhek jellemzőek, júliustól szinte kizárólag darazsak. Általában az ügyfél elmondásából leszűrhető a hogy mivel állunk szemben, például ha azzal indít hogy “délben jött egy nagy felhőnyi darázs, repkedtek majd beköltöztek a redőnytokba”, – nos akkor tudjuk hogy házi méhekkel van dolgunk. Kizárólag a méhekre jellemző a rajzás, tehát ha sok példány egy időben érkezik akkor bizonyosan házi méhek azok. A fészkelőhely alapján nem lehet bizonyosan megállapítani hogy méhek vagy darazsak, de tipikus helyek azért vannak. Mindkét faj kedveli a redőnytokot és szellőzőt. A fal és tető találkozásánál és cserepeknél való aktivitás tipikusan darázsra utal, ha azonban hirtelen megjelenik a fa ágán egy nagy fekete “darázsfészek” májusban, akkor bizonyosak lehetünk abban hogy méhrajt látunk (méhek tömege, mely egy szuperorganizmusba rendeződve az anyát védelmezi). Ha hetek alatt, szép lassan kezdődik a redőnytokból való kimozgás, és nyár derekán járunk már -biztosak lehetünk abban hogy darazsak vannak a redőnyben.

A fő különbség tehát az, hogy méhek esetén (ha befoghatónak ítéljük a rajt) méhészt küldünk, ez lényegesen olcsóbb szolgáltatás, mivel nincs irtószer költség, továbbá némi értéket a begyűjtött méhraj is képviselhet – mellyel azonban a méhésznek temérdek munkája és költsége lesz mire termelő családot hoz létre a rajból. Darazsak esetén kártevőirtó szakember érkezik, irtószeres darázsirtó munkára – ez utóbbit teljes éves garanciával vállalunk el. Darázsirtás további infó. Méhek befogása infó.

Nézzük képen, hogyan néz ki a házi méh, és hogyan a legközönségesebb francia vagy padlásdarázs:

Hogyan néz ki a méh és a darázs?