Hívjon egy gombnyomással: 06 20 363 8286 | Kérjen tanácsot vagy árajánlatot e-mailben: info@agrohydro.hu

Miért költöznek a méhek kéménybe?

Méhraj a kéményünkben – ezt 2016 tavaszán sokat hallottuk.

A házi méhek hazánkban májusban és június elején rajzanak. Ez a méhek ösztönös és ősi szaporodása rítusa, új anyát nevelnek ki a méhek, a régi anya pedig a hozzá hű méhek tömegével odébbáll, elköltözik. Ez nem kis riadalmat vált ki az emberek között, hiszen senki nem tudja hogy mire számítson mikor több ezer méh jelenik meg az udvar fölött.

Valójában a megrajzott méhek igen békés jószágok, a legritkább esetben támadnak. Ennek ellenére természetesen jobb óvatosnak lenni, soha ne piszkáljuk a levegőben hömpölygő méheket. De miért költöznek be a kéménybe, és mi ezzel a baj?

A rajzott méhek a természetben száraz fák odvát és sziklahasadékokat választanak új élőhelynek, ezeket azonban ritkán találják meg városi környezetben – annál inkább szellőzőket, tűzfalak réseit és persze a kéményeket. A 2016-os év bár nem volt különösen rajzós év, azonban a rajok kirepülés időben nagyon elhúzódott. Általában májusban két hét alatt lezajlik, idén azonban április végétől június közepéig folyamatosan kaptuk a bejelentéseket kóbor méhrajokról.

Miért is foglalkozunk olyan sokat a kéményekbe fészkelt méhekkel?

Mert akár életveszélyes is lehet a kéménybe való telepedésük. Gyakran fel sem tűnik az, hogy a kéménybe méhraj költözik (mely gyorsan teljes méhcsaláddá fejlődik) hiszen miért is nézegetné az ember a kéményt. Gázkéményekbe és hagyományos épített kéményekbe egyaránt beköltözhetnek, előbbi a veszélyesebb, utóbbi a gyakoribb. Ha a méhraj eltávolítás nem történik meg 1-2 héten belül, úgy a méhek lépek építésébe kezdenek, mely teljesen lezárja a kémény füstjáratát. Az őszi első begyújtás alkalmával az égéstermék (szén-dioxid és szén-monoxid is) a lakásba jön vissza. Több haláleset történt már ezen okból.

Méhraj a kéményben – már lépeket is építettek.

Nem jó taktika az, ha megvárjuk az őszt a méhek eltávolításával. Az irtás a méheket elpusztítja ugyan (lepotyognak), de a lépek a kémény füstjáratát továbbra is eltömik, így mindenképpen kéményseprőt is kell hívnunk. Ráadásul a lépek eltávolítása csak felülről, golyózás módszerével lehetséges – ez mindig költségesebb mint a kéménykefés technika.

“Mit tegyek, ha méhek költöztek a kéményünkbe?”

A legfontosabb, hogy ne ijedjen meg. A házi méhek (különösen a megrajzott példányok) békés jószágok, nem valószínű hogy támadnának. Javasoljuk, hogy várjon 3 napot, addig ne hívjon ki kártevőirtó szakembert. Komoly esély van arra, hogy a méhraj 1 nap után tovarepül. Két nap után ennek esélye drasztikusan csökken, 3 nap után gyakorlatilag bizonyos hogy megfelelő élőhelyre leltek a kéményben. 1 hét után bizonyosan lépek építésébe kezdenek, ezt érdemes nem megvárni. Ne gyújtsunk be a kandallóba, ez ugyanis soha vezet eredményre. Általában a méhek egy része kiül ilyenkor a kémény szélére, és ott várja meg míg a füstölés tart. Vékony füstjáratot azonban egy nagyobb méhraj teljesen ki tud tölteni, ilyenkor az összes füst (és CO2, CO) a lakásba jön vissza.

Méhek irtása porozással, kéményből:

 

Mielőtt bárki a fejünkhöz vágná hogy “szemét gyilkosok vagyunk, irtjuk a méheket”, fontos megjegyezni: minden megmenthető, befogható raj eltávolítására méhészt küldünk, aki befogja a kóbor méhcsaládokat. Kizárólag olyan rajokat irtunk ki melyek vagy zárlatos területről rajzottak ki, vagy olyan helyre költöztek be ahonnan a méhész nem képes eltávolítani a méheket – viszont veszélyes helyen vannak és nem maradhatnak. Minden esetben komolyan mérlegeljük hogy van-e egyéb alternatíva az irtáson kívül. Méhek irtása kéményből, szellőzőből és egyéb rejtett helyekről.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
Ajánlott bejegyzések

Élvefogó csapdák szállítása

Élvefogó csapda szállítás és árazás változások: Nyestcsapda, macskacsapda, rókacsapda áremelés? 2022. második hetében megszűnt a Royal Futár, mely cég évek óta a nagycsomagok szállítását végezte,

Tovább olvasom »

Indul a hangyairtás szezon!

2022-es évben a szokásosnál előbb indul a hangyairtó szezon. Korábbi években azt tapasztaltuk, hogy március végétől jelentkeznek a lakásokban felbukkanó hangya kolóniák, kültéren tömegesen pedig

Tovább olvasom »

Darázsirtás árak 2022

Cégünk egyelőre kitart, nem tervezzük a darázsirtó árak emelését, pedig volna okunk rá. A felhasznált irtószereink többsége euro elszámolású, így az infláció és a gyenge

Tovább olvasom »

Professzionális védőruha

Darázsirtó overál vásárolható: Cégünk közel 20 éve végez darázsirtást, több ezer sikeres darázsirtó akció van mögöttünk. A világ minden részéről származó darázsirtó védőruhákat használtunk, teszteltünk.

Tovább olvasom »

Hangyairtás gélezéssel

Nyári időszakban a hangyairtás hatékony módszere a mérgezett csalétek kihelyezés. A bolti szabadforgalmú csalétekállomásoknál lényegesen hatékonyabb, vonzóbb a szakemberek által történő méregpötty kihelyezés, melyet a

Tovább olvasom »